Contact

Neem contact op

Telefoon

02/538.29.62

Adres

154 Zuidstraat, 1000 BRUXELLES

Uren

Maandag – vrijdag
9h – 11h30
(alleen per telefoon)

Email

Neem contact op

11 + 7 =

V.G.V.

Veel Gestelde Vragen

Hoe inschrijven? Welke procedure moet gevolgd worden?

Wij verwijzen u naar het tabblad ‘Inschrijvingen’. U kan online inschrijven via het formulier of dit downloaden. Uw kandidatuur kan enkel aanvaard worden en uw dossier is pas volledig als we volgende documenten van u kregen:  

  • Gezinssamenstelling (maximaal een maand oud);
  • Inkomensbewijzen van de laatste drie maanden: loonstroken, OCMW-attest, bewijs van ziekte en/of invaliditeit, attest van werkloosheid, pensioen, alimentatie, kinderbijslag;
  • Laatste aanslagbiljet van de personen boven de 18 in het gezin;
  • Recto-versokopie van de identiteitskaarten van de personen boven de 18 in het gezin.
Zijn er noodtoestanden?

Het reglement voor de toekenning bepaalt de noodtoestanden die leiden tot voorrang bij de toewijzing van de woningen, artikel 7, §2:

“in een situatie van uiterste nood verkeren in de zin van de regionale ordonnantie van 17 juli 2003 houdende de Brusselse Huisvestingscode, namelijk:

  • onder uiterste nood worden volgende situaties begrepen: vernieling van de woning door natuurrampen, brand, overstroming of nog gevallen van familiaal geweld gekeerd tegen een eenoudergezin, en dat op basis van een specifieke motivering;
  • een woning betrekken die om technische redenen op basis van precieze elementen moet worden vrijgemaakt (dit betreft het tegemoetkomen aan de beheersnoden van de NVBW: voorbeeld: werken in een gebouw, de betreffende huurder en de huurder die daaronder woont, zijn beiden getroffen).”

Het einde van een huurovereenkomst of problemen van bewoonbaarheid of ongezonde huisvesting, worden niet als noodgevallen beschouwd. Dit is ook het geval voor geplande werken of de verkoop van de woning die u bewoont als de Naamloze Vennootschap Brusselse Woningen (NVBW) er geen eigenaar van is.  

Kunnen we een idee krijgen van de gehanteerde huurprijzen?

Het is erg moeilijk om u een raming te geven, want de huurprijzen verschillen erg naargelang het aantal slaapkamers, de uitgevoerde renovatiewerken, het type gebouw, enz. De huurprijs van een woning wordt u pas meegedeeld als u uitgenodigd wordt om ze te bezichtigen. De Naamloze Vennootschap Brusselse Woningen is een privévennootschap die ‘gemiddelde’ huurprijzen hanteert, geen sociale. De huurprijzen zijn dus vast en worden elk jaar geïndexeerd.  

Hoeveel kamers heb ik nodig? Op hoeveel kamers heb ik recht?

Artikel 6, §4 bepaalt de voorwaarden voor de toewijzing op basis van de gezinssamenstelling.  

Ҥ4 Verenigbaarheid van de gezinssamenstelling en van de samenstelling van de woning

De aanvraag van de kandidaat-huurder wordt enkel aanvaard voor zover de gezinssamenstelling overeenstemt met een aangepast geachte woning.

Worden beschouwd als aangepaste woning:

1° studio: voor een alleenstaand persoon of een koppel;

2° eenkamerappartement: voor een alleenstaand persoon, of een koppel of een eenoudergezin met maximum 1 kind jonger dan 12;

3° een bijkomende kamer voor:

  • 1 kind; of
  • 2 kinderen van hetzelfde geslacht jonger dan 18 jaar; of
  • 2 kinderen van verschillend geslacht, beiden jonger dan 12 jaar: of
  • 1 persoon met handicap; of
  • 1 meerderjarige persoon of 1 koppel dat deel uitmaakt van het gezin.

Er wordt rekening gehouden met de kinderen die niet permanent in het gezin aanwezig zijn, op basis van de gezinssamenstelling van de kandidaat-huurder of van een kopie van het vonnis of van de overeenkomst die de huisvestingsmodaliteiten bepaalt:

  • betreft het een deeltijdse aanwezigheid (alternerend hoederecht en gelijkmatig verdeelde huisvesting), dan wordt elk kind als volwaardig gezinslid meegerekend;
  • is het kind minder dan de helft van de tijd (hoofdzakelijke huisvesting bij een van de ouders en bezoekrecht voor de andere ouder) aanwezig, dan wordt ongeacht het aantal kinderen een bijkomende kamer in aanmerking genomen.”

De Naamloze Vennootschap Brusselse Woningen (NVBW) kan niet afwijken van haar regels die voortvloeien uit de door het Brussels Gewest uitgevaardigde Huisvestingscode.

Hoe lang moeten we wachten op een woning?

Dat verschilt van geval tot geval. Alles hangt van uw behoeften af. Als wij woningen hebben die aan uw criteria beantwoorden, krijgt u een voorstel in de loop van het jaar dat op uw inschrijving volgt. Maar u zal waarschijnlijk niet de enige kandidaat zijn. De woning zal toegewezen worden op basis van het toewijzingsreglement dat in onze vennootschap geldt.

Hoe lang blijft mijn kandidatuur geldig?

Ze blijft een jaar geldig vanaf de datum waarop uw dossier volledig verklaard wordt. U krijgt geen herinnering. U moet zelf uw dossier bijwerken.

Stelt u aangepaste woningen ter beschikking voor personen met beperkte mobiliteit of gelijkgesteld gehandicapten?

Wij beschikken niet over dergelijke woningen.